Circular por el Parque Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac

Cingles i canals, aquest és el paisatge singular d'aquest parc, cingles i conglomerats rogencs que contrastan amb el verd de les pinedes i dels alzinars que colonitzen els faldars i les canals de les muntanyes. El monastir de Sant Llorenç de Munt i la Mola són els sostres del Vallés Occidental.

Desde la Mola de Sant Llorenç del Munt

Dades de la sortida.

Distància: 23,2 km             Circular: SI                         Temps: 6h 45m
Alçada mínima: 850m         Alçada màxima: 1101m      Acumulat: 981m
Nivell de dificultat: 3/5                


Encetem el camí a dos quarts de vuit al Coll d'Estenalles (al km 14 de la BV-1221, carretera de Terrassa a Talamanca). La nostra primera fita serà pujar al Montcau, un cim piramidal de 1056 metres. El camí no té perdua ja que sempre ens hem de mantenir dintre del camí de cordes que puja fressat fins al cim. Al final tirem pel dret i coronem el nostre primer repte. De dalt estant hom pot gaudir d'amplies panoràmiques dels Pirineus i del Bages, trobem una taula d'orientació que ens farà més fàcil identificar les diferents estructures dels voltants.

El Montcau desde el Coll d'Estenalles

Que sembla??? 

Cim del Montcau

Taula d'orientació al cim del Montcau

Tot seguit fem el descens cap al NO per tornar a trobar un cami senyalitzat per cordes que ens endinsarà al coll d'Eres. Un enzinar dens ens amaga una necrópolis i vestigis d'una ocupació neolítica., tirem pel dret direcció a la Mola (el camí està molt ben senyalitzat). El temps passa entre boscos d'alzines i pins amb uns contorns descomunals. Abans d'arribar a la Mola de Sant Llorenç ens trobarem una descomunal massa rocosa anomenada el "morral del drac", on, segons la llegenda, era el cau d'un drac enorme. En aquest punt ja veiem el conglomerat rocallós que fa de base pel monastir, abans d'arribar però ens endinsem en una canal fosca, humida, estreta i plena de petites coves i esquerdes que dona lloc a un paisatge alpí on veiem el lateral de l'esglesia de Sant Llorenç.

Església de Sant Llorenç desde
el coll d'Eres

El Morral del Drac

Un cop recompossats per l'esforç girem cua i tornem a desfer part d'aquest camí, un cop passat el morral del drac ens dirigim a una riera seca que trobem al costat d'un pi gegantí anomenada riera del pi tort que ens portarà per un fort desnivell fins a una masia anomenda Can Pèlags. Un cop a la masia, i ressegint el tancat, arribarem a un corriol i de cop a la carretera bv-1221. La creuarem i uns 200 metres més amunt agafarem el cami ral (senyalitzat amb fites verdes).

A l'arribada a l'esglesia de la Mola de Sant Llorenç del Munt

Aquest sóc jo

Part posterior de l'esglesia

Part delantera de Sant Llorenç
Aqui estem a la banda de la Serra de l'Obac i ens dirigim cap al Castellsapera. Despres de molt pujar veiem la forma de almena amb torreó que té aquest cim. El voregem i ens situem al mig de les dos moles on un corriol estret i amb molt de pendent ens portarà al cim del Castellsapera, aquesta pujada està marcada amb cercles de color rosa. Un cop a dalt tindrem una visió panoràmica del parc natural. Baixem pel costat contrari i agafem un corriol que segueix la base del rocall i que ens durà al coll de les tres Creus que ens portarà cap l'ultim dels cims d'avui.

Baixant de Can Pélags

Cami Ral cap al Castellsapera

Les gibes del Castellsapera

Finalment, al cim

 El cim de les Tres Creus és ràpidament visible i molt fàcil de coronar, només cal tirar pel dret quan veiem una bassa d'aigua per a la protecció d'incendis forestals. Ara només cal continuar direcció NO fins al Coll de l Boix on anirem seguint el camí ample i senyalitzat fins al coll d'Estenalles. Abans d'arribar però, podem fer una visita a l'ermita de Sant Jaume desde on podrem contemplar tota la ruta que hem realitzat, divisant el Montcau, la Mola de Sant Llorenç, el Castellsapera i el Cim de les tres Creus.

Cim del Turó de les Tres Creus
Ermita de Sant Jaume