Les coves del Toll (Moia)

La cova del Toll són unes coves prehistòriques situades a Moià (Bagés), tenen un total de 1148 metres de profunditat però la part que es pot visitar només és de 180 mertres. Aquestes coves tenen forma de "L". Les coves es divideixen en dos sectors, la galeria sud de 108 metres, que era la zona ocupada per l'home prehistòric i la galeria Est, de 80 metres, que travessa el curs d'un riu subterrani de canal intermitent.

Nora, Víctor i jo a l'entrada de les coves
El cau...... de la béstia¡¡¡
Aquesta és una de les coves prehistòriques de Europa més rica en fauna del quaternari, l'época compressa per la glaciació Würm, s'han trobat fossils i restes de hipopotams, rinoceronts, ós de les cavernes, lleons, isards, etc. Peró la troballa més important va ser la d'un individu masculí no gaire alt de tipus alpí del qual s'ha trobat l'enterrament i que s'acompanyava d'un fermall metal·lic d'origen centro-europeu. Recentment s'han trovat els cosos de dos individus de poca edat també en posició fetal.

Interior de la cova principal

Troballes a l'interior de les coves
 També trobem representat la manera de treballar en les excavacions en una cova propera on també s'han trovat vestígis molt antics. Vora la zona de picnic, s'han recreat tota una serie de maquetes a mida real dels habitatges que es feien servir a les diferents époques dels primers homínids que van assentar-se en aquesta zona.


reproducció dels primers asentaments humans