Monistrol - Sant Benet - Baixada dels Matxos - Pou del Gat - Sant Dimas - Monastir - Monistrol

Ruta circular per Montserrat molt amena, fantàstica i espectacular, amb unes vistes impresionants de Osona, el Pirineu, les agulles del Cavall Bernat, Sant Jeroni i tot aixó pràcticament per senders de força emprenta excursionista i molt solitaris, sobre tot el tram de Monistrol de Montserrat a la Plaça de Santa Anna, abans de la baixada del monastir. 

Cara norte de Montserrat
Dades de la sortida.


Distància: 13.08km               Circular: SI                      Temps: 5h30m
Alçada mínima: 140m            Alçada màxima: 946m     Acumulat: 945m
Dificultat: 3/5 - 4/5 el tram del Pou del Gat

Inicio la ruta a Monistrol de Montserrat, són tres quarts de set i tenim una temperatura molt agradable, em ve de gust prendre un café abans de començar a pujar però al capullo del bar no li sembla be possar-me'l, que m'esperi fins a dos quarts.... creuem el poble per anar a buscar la Capella de l'Ângel, pensava que seria visible fàcilment peró si no aixecas al cap te'l passas de llarg, d'aquí iniciem la pujada seguint les marques del PR-C-19, que es va enfilant per un fantàstic camí empedrat per la serra de Canfranc, fins arribar al monastir de Sant Benet.

Capella de l'Àngel

Cap a Sant Benet pel camí dels àngels
 Aquesta és una abadia de monges benedictines creada l'any 1952 com a fusió de les comunitats de Santa Clara de Barcelona i Sant Benet de Mataró, el monestir actual va ser construit l'any 1954 prop de la colonia Puig, en un terreny erm sobre un penya-segat que domina el camí de Monistrol de Montserrat.

Sant Benet desde el camí dels Matxos

Pujant, pujant...

Desde l'abadia continuarem pel PR i anem a buscar la baixada dels Matxos, que en aquest cas, farem de pujada, de manera molt comode ens plantem a la carretera BP-1103 i la seguirem una estoneta direcció al monastir fins a trobar una bifurcació d'on surt el camí del Pou del Gat i el camí dels Degotalls. En aquesta sortida agafaré el camí del Pou del Gat.

Ens endinsem a la canal fent alguna petita grimpada sense massa complicacions peró ascendim ràpidament fins trobar el camí de l'Arrel, on trobarem a veure els senyals del PR-C-19. Ara be el tros més divertit, una succesió de grimpades i un pas aeri elevat, fan d'aquest tros de ruta la zona més espectacular. Divertit fins a cert punt, quan només faltaven dos-cents metres per arribar al cim he estat teptat de girar cua i baixar. Els braços els tenia en tensió i uns mosquits com a elefants em feien la guitza...


El final del canal del Pou del Gat
En molt poquet temps i continuant pel PR arribem al Pla de la Trinitat i anirem a buscar l'ermita de Sant Denís, la ubicació de la petita ermita és espectacular, ja que està construida entre dues agulles, i les vistes són increibles....brutals¡¡¡ És pot veure el Bages, els Pirineus, la Mola, el Montseny i si el temps ho permet, el mar. Aquí ja podem veure el monastir de Montserrat, ben avall, amagat entre les agulles.

Pla de la Trinitat

Sant Dimas entre les agulles
Refem el camí i tornem cap al Pla de la Trinitat, però abans d'arribar trobarem un camí que ens baixarà directament cap a la ermita de Sant Dimas. Aquí trovareu unes escales peró no podreu passar ja que són unes escales d'ús exclusiu pels monjos de la abadia. Deixem de banda aquestes escales i anem pel cami que, deixant la Santa Creu a l'esquerra, s'endinse per un tram entre roques, aquest sender ens durà fins a la cruïlla  amb els GR 4 i 172. Ara el sol ja començava a apretar, 26ºC marcava el termómetre, estava cuit. Però les vistes eren magnífiques, espectaculars..... un soroll de tambors i grallas?. Hi havia festa a la abadia.

Baixant pel camí de les escales
A partir d'aqui ens plantem a la Plaça de Santa Anna i comencem la baixada fins al monestir, més de 800 escales ens hi duran, aquest és el tram més frequentat de tots, ja que no només serem els senderistes sinó que ens hi trobarem amb tota la gent que ve a fer la visita al monastir. Jo m'en feia creus, amb 26ºC i la gent pujant per drecera....Prenem el camí al costat del funicular i farem baixada fins a la Santa Cova i prendrem la drecera dels tres quarts que segueix la baixada del GR 96 i GR 5 fins arribar de nou a Monistrol. Ara si que el del Bar li ha semblat bé possar-me el café......

Al monastir

Anem a buscar la drecera dels 3/4

Monistrol de Montserrat: inici i final del recorregut