Santuari de Puiggraciós - Turó de les onze hores - Puiggraciós

Els Cingles de Bertí són una série de cingleres i relleus que forman part de la Serralada Prelitoral i que separan l'altiplà del Moianès de la depressió del Vallès. Rep el seu nom de la parròquia de Sant Pere de Bertí, ubicada a la part central del seu recorregut.

Dades de la sortida.

Distància: 8,4 km                    Circular: SI                          Temps: 3h
Alçada màxima: 808m            Alçada mínima: 640m          Dificultat: 1/5
                    

El santuari del Puiggraciós va ser edificat entre els anys 1701 i 1711 en un lloc molt proper on, segons la tradició, va ser trobada la imatge de la Mare de Déu. Históricament ha format part de la Parróquia de Montmany, però després de la guerra civil (1946) i després d'un breu periode que va ser assignada a la parròquia del Figaró, es troba vinculat a la parròquia de l'Atmella del Vallés.


Santuari del Puiggraciós
Per aquí iniciem el camí

La història del Santuari la comença el rector de la parròquia de Montmany, Mn Vicenç Torrellebreta, demanant al Bisbe de Barcelona en la seva visita pastoral de l'any 1698, la concessió d'un Altar Major per a l'advocació de la Mare de Déu de Puiggraciós. Aquesta concessió va ser asignada l'any 1701quan Rafael Xammar i Derrocada, rector de Sant Pere de Vilamajor i Degà del Vallés va autoritzar la construcció.

Torre de Senyals

La ruta l'encetarem al mateix Santuari de Puiggraciós, després de visitar el recinte anirem a buscar la Torre de Senyals que es troba a 50 metres del santuari, una torra de planta quadrada construida amb pedra l'any 1845, i que durant la guerra civil, es va utilitzar com a mirador o torre de guaita per veure els moviments que feien les forces nacionals. Darrera la torre visitarem una petita capella que és on marca la tradició que va ser trobada la imatge mariana per un pagés i un bou que feien camí cap a la població del Figaró.

De camí cap al Turó de les Onze hores

Escarpat

Aixecant el dia

Un cop visitat tot el conjunt del Santuari, marxem cap al Turó de les Onze Hores reseguint els Cingles del Bertí i arribant pel Coll de Can Tripeta. Aquest turó, també anomenat Castell d'en Bes, és un turó de 666 metres d'alçada. El seu nom es deu a que la gent del poble de Riells del Fai feia servir aquest turó per determinar l'hora que era, quan veien que el sol restava a sobre del Turó eran exactament les onze del matí, llavors aprofitaven per fer un glop i començaven a baixar al poble per dinar.

El Turó de les Onze Hores

 Aquest camí feia patxoca pero ara és desastrós i horrible. És impossible caminar sense haver d'aixecar els peus per no ficar-te de ple dintre de les rodades dels camions i gruas que transiten per la zona, s'han carregat els marges del camí, han fet vies d'escapament cada cent metres per guardar la maquinaria, han destroçat el terra empedrat i ara s'ha convertit en un sól de sorra groguenca molt fina.....

   S'han carregat el camí

Després de cabrejar-me jo sol, tornem sobre les nostre passes per anar a buscar la pujada final al cim del Puiggraciós, un cim amb una alçada de 808 metres (situat al sud-est dels Cingles de Bertí). La pujada la realitzem per  un corriol estretet i amb abundant vegetació que, a vegades, complica l'ascensió. Però les vistes que obtenim durant la pujada son espectaculars. 

Cim del Puiggraciós
Poblat ibéric
Al cim podrem veure restes de la civilització íbera. D'esquenes a la torre de guaita i avançant uns 20 metres a la dreta veurem part d'aquest assentament, jo vaig aprofitar la ocasió per fer un mos abans d'iniciar el descens cap al Santuari del Puiggraciós.  La pujada és fexuga i dura per tenir un desnivell important, però un cop a dalt, la visió de la plana del Vallès i la cinglera et fa oblidar l'esforç de la pujada.
Però com tot el que puja ha de baixar (és una llei física impepinable) despres de gaudir de les panoràmiques i de l'entrepà començo a fer via cap al santuari per un corriol més suau que em condueix a un bosc de pins pinyoners amb un microclima fantàstic, ombra i terre ferme.....

Santuari de Puiggraciós i Torre de senyals
vist desde el cim del Puiggraciós.