De la Foradada de Cantonigrós a la Balconada del Tavertet.

Avuí visitarem dos joies d'Osona, la primera Cantonigrós, on visitarem i gaudirem de la Foradada iel seu Gorg, i després anirem a Tavertet, un municipi a la vora d'espadats abruptes dels seus Cingles sent un dels miradors més excepcionals de l'embassament de Sau.

Detalls de la ruta.
Ruta1: De Cantonigros a la Foradada.

distància:   2.7km       Temps:    2h  (aturades)      Circular: SI
Alç.màx:   922m         Alç.mín:   722m                   Dificultat: 1/5

Ruta2: De Tavertet al Mirador de Sau.

distància:   4.2km       Temps:   2h  (aturades)       Circular: SI
Alç.màx:   870m         Alç.mím: 800m                    Dificultat: 1/5

Avuí fem una sortideta familiar curta peró molt divertida i agradable, visitarem dos municipis Osonencs, Cantonigrós i Tavertet. La primera població està a uns cinquanta minuts de casa, per tant, no caldrà matinar gaire i a més està l'afegit que m'acompanyen els iaios de la meva peque, per tant, sense presa¡¡¡

La Foradada de Cantonigròs
A un quart d'onze hem arribat al municipi de Cantonigròs, a poc més de 11km de Rupit i a 6 de Tavertet. Fa un matí HD, bona temperatura i un sol radiant. Anem resseguint la ruta, no té perdua, baixem pel costat del camp de futbol direcció les gogues de la Foradada. El camí és, o te pinta d'haver estat, un rierol assecat. Esglaons de pedra blanca indican el camí. 

Balconades de Cantonigòs
Baixant cap a la Foradada
El camí segueix en un lleuger descens per aquest llit de pedre fins arrribar a una marca en ferro que bifurca el camí en dos direccions, o be cap a la Foradada o be seguint via pels camins de l'Abad Oliba fins el municipi veí de l'Esquirol i Santa María de Corcò. Evidentment, cap a les gogues. 

Queda clar el camí, oi???
Ara el camí de roca blanca s'estreta moltíssim i no és gaire més gran que un petit corriol, fressat i humit que baixa amb força velocitat cap a la nostre fita. Hi han trams on la gent del poble i els forestals han instal·lat passamans de fusta per facilitar la verticalitat dels senderistes ja que amb la humitat el terra és força fangòs i les pedres rellisquen un xic. Aquest potser és el tram més ombrívol de la travessa. 

Passamans salvadors
El iaio i Nora esperant-nos
Ara si que ja hem arribat, en aquest punt el soroll de la cua d'aigua ens indica que la fi ja és a tocar. Dos revolts, tres relliscades i com diuen els francesos..... ET VOILÀ, ja hem arribat a la Foradada de Cantonigròs. Nora i els meus pares al·lucinen. El salt d'aigua, la goga, el forat a la roca, tot és espectacular.

La Foradada, la goga i el salt d'aigua
Detall del salt d'aigua
Ara toca descansar i gaudir de la tranquilitat del lloc i de la frescor de l'aigua, que, i aixó m'ha sorprés, no és ni la meitat de freda com esperava. En tant que Nora i el meu pare fan un bany i ma mare passeja per la vora, jo faig un tomb per arribar al forat de la roca. 

Amb dos bemols¡¡¡
El camí que voreja el cingle està atapeït d'herbes i arbres que fan que el terra rellisqui i sigui més accidentat que el camí anterior, en poc més de cinc minuts estic el bell mig de la Foradada i contemplo la goga, la riba i un autocar d'alemanys des de l'altre banda. 

Sembla la platja de Lloret amb els alemanys
La Foradada desde dins
Després de descansar una miqueta, recollim la paradeta i desfem el camí per arribar novament al poble de Cantonigrós on agafarem el cotxe i marxarem a Tavertet. La pujada la fem en un tres i no res, Nora comença a tirar del carro i aobliga als iaios a pujar a un ritme frenétic.... Com pot ser que una nena de tres anyets i mig pugi i grimpoi amb aquesta facilitat i a aquest ritme endimoniat... 

Nora pujant i el iaio Pepe a roda
adeu Cantonigròs.
Agafem el cotxe i prenem camí cap a Tavertet, a poc més de 10 kilómetres de Cantonigròs. Una carretera estreta que no permet badar gaire sino vols acabar penyassegat avall en cualsevol revolt del camí. Això si, unes vistes magnífiques dels Cingles de Tavertet i d'uns cavalls maquíssims.

Cavalls i poltres
Els cingles de Tavertet des del cotxe
Ja sóm a Tavertet¡¡¡- Busquem lloc per aparcar el cotxe i ens fotem a jalar perque la gana ja fa estona que ens ha dit que ha arribat. En un tros de gespa ben tallada i amb una font d'aigua potable al costat tornem a montar la paradeta i a dinar. El problema be una hora després quan vols incorporar-te i iniciar la marxa. 

Abeurador
Els iaios i Nora acabats de dinar....
Desfilem pel mig del poble per anar a buscar el punt d'inici d'aquesta segona etapa senderista del día. La calor és inapelable i la falta d'ombra ja fa pensar que el camí, encara que planer, serà dur, molt dur. El nostre destí: el pla del castell, a poc més de dos klómetres de l'inici de l'area de Sau. 

Masia i espigol (lavanda)
sense comentaris //*//
Un cop sortim de la població anem a buscar l'inici del parc, el camí és molt ample, inclús hi una part del trajecte que té com una mena de vorera als costats. Milers de papallones i libel·lules voletegen pel nostre voltant. El sol és cada cop més intens i abrasiu, busquem l'ombra desesperadament però no la trobem. De tant en tant, les cingleres ens regalan vistes espectaculars i fa que no pensem gaire en el camí. 

L'Ovellot de Canovelles i la seva peque amb l'embassament de Sau al darrera
Panoràmica de l'embassament de Sau i la cinglera de Tavertet
Arriba un punt que la calor és asfixiant i comença a fer mal caminar, per tant, girem cua i tornem a Tavertet. Només quedava un kilómetre per arribar al Pla del Castell, però no val la pena passar-ho malament. A més, i com ja he dit més d'una vegade, aixó fa segles que hi és i pot esperar una miqueta més. De tornada al poble ens aturem a un bar a fer unes coca-coles i unes patatetes per recuperar la forma. Mà de sant¡¡¡ 
Nora i el iaio Pepe prenent una coseta ben freda
Tornem al lloc on hem dinat i on hem deixat el cotxe a la nostra arribada, Estenem novament les tovalloles i fem un intent de bacaina a l'ombra dels arbres. Manan collons¡¡¡ ara que marxem el cel comença a cobrir-se de nuvols que fan minvar la força del sol.....

                                                   

Track de la ruta.
http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7315807