Pels voltants del Castell de Tona

Un lloc recollit als peus del castell cara al Montseny, un lloc de les cendres dels avantpassats dormiren durant molts anys el somni etern. Avuí ja no hi són, son un record entranyable rumorejant entre els pins. Un record que enllaça amb la vida com les arrels amb les branques...
Joan Sans i Prats

Torre del Castell (esquerra) i Sant Andreu de Tona (dreta)
Dades de la sortida:
Distància:    3.5km          Temps:    2h (aturades)        Circular:   SI
Alç.màx:     760m           Alç.mín:  649m                    Dificultat:  1/5

A dos quarts de deu sortim cap al municipi de Tona (Osona), anem a veure la torre del Castell i el Santuari de Sant Andreu de Tona, un conjunt arquitectónic romànic situat dalt d'un puig i fent de mirador imponent de la Plana de Vic, el Montseny i la Muntanyola. A les deu i deu ja hi som a l'inici de la sortida, les escales del parc de les Feixetes, on un mosaic amb un poema d'en Joan Sans i Prats ens dona la benvinguda.

Les escales de pujada al parc de les Feixetes
Una font sense servei.
Un cop arribats al final de les escales trobem un petit anfiteatre de pedra fosca i bruna i un cartell de color groc que ens indica per on hem d'anar, la llegenda del cartell és ben clara, Itinerari del Castell. Abans, però, entrem per una mena de poble a mig edificar, amb parts de cases i masos sense finalitzar. Sembla un decorat d'un Betllem nadalenc a mida natural. Un cop passats pel poblet agafem el camí cap al castell. 

Que hi ha algú???
Sembla l'atrezzo d'una representació
El camí és molt senzill de fer, ben marcat per pals indicadors i sent un corriol de sentit únic no dona a peu a gaires equivocacions. Petits ponts de fusta creuen rieres i rierols que baixen pels costats de la mola on està situat el castell. A trams la vista del Montseny, de la Plana de Vic i, en dies com aquest amb un cel clar, el Cabrerés, els Cingles del Tavertet i el Pre Pirineu son espectaculars. El corriol va planejant i coquetejant vora una carretera secundaria..... 

Petits ponts pel camí
Panoràmica del Montseny
Panoràmica del Cabrerés i dels Cingles del Tavertet
El camí ens condueix directament al Santuari de Santa María de Lourdes de Tona, una ermita datada a l'any 1011 on farem un petit descans. El confort que ens dona el seu pati és immens, uns bancs de fusta de cara als Cingles del Bertí, una font d'on raja aigua fresca i l'ombra de les sureres que adornan al pati fa que ens quedem una bona estona gaudint del lloc. Un cop restablerts Comencem a pujar al castell. 

Santa María de Lourdes de Tona
Un glop a la fresca
Panoràmica des de l'església
Ara el camí puja decidit cap al Santuari de Sant Andreu de Tona i la Torre del Castell. El terreny és sorrenc i la grava del camí em fa relliscar quan pujo. Tinc en ment la pujada al Castell de Burriac, amb la diferencia que ara porto a sobre els 17 kg de Nora. No són gaires metres, potser uns tres-cents, peró són força durs. Encara que l'esforç té premi. Una meravella el paisatge i el conjunt arquitectónic. 

L'Ovellot i Nora a mitja pujada
Arribant a l'altiplà
Igual que la imatge d'en Màximo quan arriba al seu Domus a Hispania (Gladiator), un camí de pedre acompanyat per pins pinyoners i alzines, l'olor a orenga i camamilla a l'ambient, així és l'arribada a l'altiplà. La imatge de Sant Andreu de Tona, vora el precipici, amb unes vistes de 180 graus per sobre de la Plana de Vic, els Cingles del Bertí a la dreta, Tona als seus peus i les vistes pre-pirinenques amb la torre del Castell a l'esquerra són indescriptibles, per aixó us deixo un petit ventall de fotografies. 

Sant Andreu de Tona i Monolit
Tona sota els peus de Nora
Montseny i Puigsagordi
Torre del Castell i Sant Andreu de fons.
Sota l'ombra dels pins gaudim d'un merescut descans, ara només queda desfer part del camí fins Santa María de Lourdes i agafar un petit corriol que ens durà en pocs minuts vora el cotxe, al costat del Parc. Ara ja diem adeu a Tona...... un plaer¡¡¡

Track de la ruta.
http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7373572

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gracias por el comentario/ Mercés pel comentari