La Vall del Tenes i la bauma rossa

Espai Natural de Sant Miquel del Fai
Diuen que el mateix arcàngel Miquel es va encarregar de purificar la vall del Tenes. Vestit amb una armadura de general romà i amb la seva espasa i la seva llança va enviar a les gogues a tot esser disposat a lluitar contra la paraula de Déu.


Dades de la sortida.
Distància:    5.70 km            Temps:   3h (aturades)         Circular:     SI
Alç.màx:     332m                Alç.mín:   260m                   Dificultat:   1/5

Cingle del Fito i el Serrat de l'Onyò
Cap a les nou del matí ja hem arribat Nora i jo al camí de la pineda, a Riells del Fai, Encara que es d'hora ja veiem que el dia no serà excesivament càlid. El cel està enterenyinat, bufa una miqueta d'aire i la temperatura es de 25 graus, perfecte per caminar. Anem cap al restaurant  de la Pineda on iniciarem la ruta en si. Abans anem caminant per un camí sense asfaltar vora el Torrent de Llòbrega. Creuem un parell de Masos i pasem per sobre del Torrent del Puigfred i més endavant amb el Mas de la Pineda, on agafarem el corriol de l'esquerra per arribar-nos al Torrent del Tenes

Nora amb el guardià del Mas
Mas de la Pineda
Un vegade girem cap a la esquerra vora el restaurant trobem el plafó informatiu de les diferents Gogues que veurem al llarg del camí fins arribar a la Bauma Rosada, als peus de Sant Miquel del Fai. Ara el camí esdevé corriol i es troba vorejat per un mur de pedra antiquísim a la dreta i pel Tenes i uns plataners gegants per l'esquerra. L'ambient és humit i fresquet, quin plaer.

Papa, estem aquí¡¡
Riera del Tenes vora la Font de la Pineda
De seguida arribem a la Font de la Pineda i a un plataner mil·lenari amb un tronc descomunal. Aquí també trobarem la boca de la font de la pineda i unes escales tallades a la roca que ens duran pel dret al restaurant de la Pineda, que ens queda uns metres per sobre dels nostres caps. Després de llençar unes pedretes a les basses d'aigua i mirar els peixets intentarem anar per un camí no marcat vora el Torrent del Gat.

Plataner mil·lenari a la font de la pineda
Intentem avançar per un corriol estret i cada cop més ofegat per la vegetació. Si no fos perque la vegetació eren ortigues i bardisses  potser haguesim continuat, pero ja veiem que la cosa era inviable. Cada cop el camí era més estret i més dolorós. Girem cua per tornar al Gorg d'en Jeroni, amb el seu petit salt d'aigua. Aprofitem per fer un glopet d'aigua i reposar una miqueta veien als peixos i les tortugues nedan tranquiles per aquestes aigues. 

Nora a la bauma del gorg d'en Jeroni
Petit salt d'aigua
Desfem part del cami i agafem novament la pista per l'antic camí de Sant Miquel del Fai, Arribem al Mas de la Madella i el seu Moli. Ens trobem amb una bifurcació i agafem el corriol estret de l'esquerra passant una cadena i ens dirigim cap a l'antiga hidroelèctrica del Fai.

Masia de la Madella
La Madella
El corriol torna a fer-se més estret, peró és un camí net de bardisses. El camí es troba esquitxat per tolls i petits rierols de l'aigua que circula per la séquia que tenim a la dreta. De camí cap a la central creuem el Gorg de Beines, amb les seves parets plenes de forats i amb columnes naturals que li confereixen un aspecte tétric i el Gorg de Masdeu. En un momentet ens trobem al Gorg Negre. El nom li escau molt be. Sembla un mirall negre cobert amb la verdina i amb forma de cor. Un banc al camí convida als senderistes a aturar-se en aquest punt i veure el gorg i les magnifiques vistes del Cingle del Fitó. 

Cingles del Fitó
El Gorg Negre
En poc més de cinc minuts arribem a l'antiga central hidroelèctrica del Fai, en el seu temps abastia d'energía als municipis colindats a la riera del Tenes, avui dia només és un record de la industrialització del Vallés i l'aprofitament que es feia dels recursos naturals. Aquí el camí queda tallat. Hem de creuar una séquia no gaire segura i enfilar-nos per unes grapes a la paret per accedir a la Bauma Rossa. 

Hidroelèctrica del Fai
Enclusa i pujada a la bauma Rossa
Un cop superat l'obstacle de les grapes ja no queda més que dos-cents metres per arribar a la Bauma Rossa, als peus de Sant Miquel del Fai. Peró aquesta distància la farem amb mil ulls. Realment la pedra no rellisca gaire pero el fet d'anar amb Nora fa que extremi les precaucions. No obstant el lloc be s'ho val. La bauma en sí es un espectacle i veure allà dalt, a tocar dels dits Sant Miquel del Fai no té preu. 

Interior de la Bauma Rossa
La Bauma a conjunt amb la Nora
Gorg de la Fossa i la Bauma Rossa a la dreta
Track de la ruta.
http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7837003

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gracias por el comentario/ Mercés pel comentari