GR92: de Palamós a Calella de Palafrugell

Nova etapa del camí de Ronda per terres del Baix Empordà, aquest cop anem del municipi de Palamós fins a Calella de Palafrugell. Dos dels municipis més emblemàtics de la costa Brava, en especial Calella, amb els seus palauets vora al mar i les petites platges de sorra i pedra que li donen un perfil de vil·la marinera espectacular.

Dades de la sortida.

Distància:    15.30km     Temps:      4h15' (aturades)        Circular:    SI
Alç.màx:     181m          Alç.mín:    41m                         Dificultat:  2/5

Vora les vuit del matí hem arribat a Sant Joan de Palamós després de poc més d'una hora. Avuí m'acompanyen els meus cunyats Albert i Javi, en Pol, el meu nebot, i en Carlos, amic dels meus cunyats. Quan enfilavem vora Romanyà la boira cobria la carretera i ens ha acompanyat fins ben bé arribats a Palamós.

Pol, Javi i Alberto pel GR92
Les marques de GR92 es fan evidents un cop passat el Camping King's. El corriol és ben ample i en alguns punts del Pla de la Torre Mirona la boire encara és present encara que de forma més residual. Les planes agrícoles es troben envoltades per sureres de troncs gegantins i pins d'alçada considerable.

Surera rera la boira
El corriol comença a pujar de forma suau fins a creuar el pont sobre la Riera d'Aubi que desemboca a la platja del Castell, Uns metres de camí planer i..... ops¡¡¡ la pujada comença a fer-se més evident. Anem fent i portem un bon ritme, la temperatura encara és agradable i l'aire força fresc. Fem uns metres per la carretera de la cala del Castell fins endinsar-nos novament a la pista forestal. Ara cambien sureres per pineda. 


El camí esdevé corriol i el camí planer passa a ésser una pujada continuada força dura. Aquesta pujada va fent giravolts per la falda del puig fins arribar al seu punt més alt, el Puig del Terme, amb els seus 132 metres. Aquesta pujada ofereix en un primer moment una visió de Palamós, la cala de la Fosca i el Cap Gros. I una mica més endevant ens deixa veure amb molt bona visibilitat les Illes Formigues. 

Panoràmica sobre Palamós
Les Illes Formigues
Aquestes illes no gaire allunyades de la costa pel devant de la Cala Estreta i la Roca Bona estan formades per un conjunt de setze petits illots. Deuen el seu nom al fet de ser petits i nombrosos amb una silueta semblant a aquests petits insectes. En les seves aigues es va desenvolupar la batalla naval de les Formigues, l'any 1285on en Roger de Lluria va derrotar les tropes franceses. 

Illes Formigues
Un cop passat aquest punt el camí trona a ser un pel més ample i també molt més planer, d'aquesta manera podem refer l'al·ler que hem perdut durant la pujada. Un petit ensurt amb un cicliste que en caure de la bici s'ha tret de lloc el colze trenca el bon rotllo que duiem a sobre. En un tres i no res baixem fins arribar a la part sud de Calella de Palafrugell, on trobem Can Roquer, un Mas molt impresionant que envolta els Jardins del Castell de Cap Roig. 

Can Roquer
Caminem ara pels carrers de Calella de Palafrugell, anem seguint les marques del GR. Aquest ens envia de primeres per unes escales que ens conduiran en un primer moment al carrer dels Castellets i més endevant a la Platja del Golfet.

Escales avall
L'arribada a el Golfet és espectacular. Primer ens trobem una cala pedregosa i força petita anomenada Cala del Paisà i després ja veiem la platja del Golfet, una caleta de pedres i sorra gruixudeta que a aquestes hores rau sense gent i amb un ambient molt fantasmagoric. Enmig de les dues cales sorgeix l'Agulla del Golfet, un roc de gairabé dotze metres coronat per uns pins que s'agafen a la sorra d'una manera inimaginable. Ens aturem aquí per esmorzar. 

El Golfet
Cala del Paisà
Agulla del Golfet
Amb la panxa plena reprenem el camí. Ara si que és el típic camí de Ronda. Una barana de pedra ens acompanya pels caient al mar. El camí es troba foredat per diversos ponts que ens endinsen sota la roca i ens portarà en uns pocs kilómetres cap a Calella de Palafrugell. 

El Golfet vist desde la Cala de l'Aigua Dolça
Túnel sota Es Pins d'en Pau
Anem trencant les cames fins que ja podem veure la panoràmica de Calella de Palafrugell. Al igual que em va passar a la ruta de Llafranc a Tamariu la sensació de veure el seu sky-line és sublim. Les barquetes amarrades a les boies enfront de la Cala de Ses Aigues Mortes i els Ports del Pelegrí i d'en Calau i el passeig maritim de Calella fan que la panoràmica sigui obligada. 

Calella de Palafrugell
Ses Negres
Callela de Palafrugell
Ens endinsem a Calella de Palafrugell, un dels pobles més macos i amb més nivell dels que m'he trobat pels meus periples pel Cami de Ronda. Un passeig sublim, uns palauets a peu de mar, cases de pescadors a pocs metres de l'aigua amb porxades que cauen al mar.

Detalls de Calella de Palafrugel
Sky-line de Calella de Palafrugell
La Punta dels Tres Pins. Javi, Pol Carlos, Alberto i l'Ovellot
Desfem el camí i anem a fer un bany a la platja del Golfet. Aquest bany ens ajuda  refer les cames i també em permet fer algunes fotos amb la càmara acuàtica. En Tornar a Palamós dinem a l'Hostal La Vostra llar. Una paella de peix i marisc pelat, uns chipirons, uns calamars a la romana i uns musclos a la marinera....... Tot boníssim. 

Un bany a la Platja del Golfet
Hostal "La Vostra Llar"