Pujada al Castell de Montgrí: Balconada de les Illes Medes

Un bisbe dormit, L'olor a sal i el suau vent el bressolen. A la seva mà un anell que és la joia de la corona. Un castell que mira al mar i les illes encantades. Així és veu el Montgrí i el castell de Santa Caterina. Aquest és el cami de Torroella cap al mar.

Dades de la sortida:

Distància:    4.62km         Temps:    2h35' (aturades)        Circular:      SI
Alç.màx:     359m            Alç.mín:  16m                         Dificultat:    1/5

El Castell de Montgrí o de Santa Caterina
Diumenge al matí. Després de la tromba d'aigua dels dies anteriors sembla que la pluja ens dona una petita treva.... a veure quan dura. Arribem vora les deu a Torroella de Montgrí, a la Ronda de Pau Casals, punt d'inici d'aquesta sortideta. Certament trobar l'inici d'aquesta sortida és molt fàcil. Un cop entras a Torroella de Montgrí els indicadors per anar el castell es van repetint pel nucli urbà.

Queda clar, oi?
Però el cert és que la visió del castell ja és fa evident molt abans d'arribar a Torroella. Desde el municipi proper de Gualta i la Serra de Daró ja es veu la fortalessa. Un dau perfecte dalt d'un cim pelat i sorrenc. A mida que vas acostant-te a Torroella és fa cada cop més excels.

Inici del camí a la Ronda de Pau Casals
Els primers tres-cents metres de camí són tranquils i un pel planers, els margallons i les bardisses ens van guiant per un caminet sorrenc i marcat per petits solcs per on aquests dies haa baixat l'aigua. Pero un cop fas la primera corva el camí comença a pujar i es fa més rocallós. De seguida anem agafant alçada i ja veiem tot el nucli de Torroella desde l'aire amb la majestuosa església de Sant Genís destacant entre les altres edificacions. Creuem una tartera i enfilem el camí. 

Torroella de Montgrí i l'església de Sant Genís
Tartera i Cau del Duc de Torroella
Per sobre d'aquesta tartera i als peus del cim del Montgrí es troba el Cau del Duc de Torroella, o aixó diuen, jo no he sapigut veure-ho. Ara el camí es torna corriol. Molt més estret i pedregós, Una bancada de pedra molt ben parida ens indica que val més descansar que ara ve la part més maca de la pujada. Deixem enrera la zona anomenada "El Pedrigolet" i pujem a buscar la Creu de Santa Caterina al coll que duu el seu mateix nom. Vigilant-nos trobem el Puig Rodó i el Cau del Duc d'Ullà

Puig Rodó i Coll de Santa Cataerina
Ara ja veiem dos de les tres ermites que trobarem en aquest tram abans d'arribar a la creu. Son tres ermites molt bàsiques i sencilles i forman part d'un via crucis que duia als fidels cap a la ermita de Santa Caterina, als peus del castell, a la banda dels Garrigars. A trams el corriol desapareix peró no us preocupeu, el camí és molt ben senyalitzat i és força intuitiu. Encara que hi ha gent que tira pel dret.

Panoràmica
Les tres ermites
En un tres i no res arribem a la Creu de Santa Caterina, punt del camí on trobem tres nous ramals, el que duu cap el Puig Rodó, el camí que porta cap a la església de Santa Caterina i el de la dreta que ens durà al Castell del Montgri. Aquí aprofitem per fer un petit descans, beure una micona d'aigua, alguns com la meva peque i jo fem un mos i, evidentment, la primera foto de grup. 

Marisa, Candi, l'Ovellot, Núria, Nora, Alicia i Oscar
a la Creu de Santa Caterina
Ja ensumem el castell, el tenim a tocar, però ara ve la part més feixuga. la última pujada. El camí ara pica en amunt, va fent ziga-zagues per un corriol de grans blocs de pedra i molta pedreta petita que desestabilitza els tormells. Anem guanyant alçada de forma molt ràpida, casí tant ràpid com jo vaig perdent l'al·ler. Però tot té una recompensa i es poguer veure fins i tot el Golf de Roses i fins i tot el Cap de Norfeu. 

El Golf de Roses (L'Escala,Empuriabrava i Roses)
Ara si que si, estem a la plana de la cantera, als peus del castell, grimpem els vint metres que ens asaparen del cim...... et voilà¡¡ Nous sommes arrives (perdò, es que hi havia molt turista francés i tot s'encomana). Ja som al cim. Una visió de 360 graus, Les illes Medes, el Castell de Montgri, Torroella, el Golf de Roses, fins i tot veiem el Cap del Forn, vora Begur. 

I si els exterior del castell de Montgrí són especials, l'interior també és impresionant. Un castell inacabat on pots pujar a les muralles i fer tot el tomb aturant-nos a les almenes del castell no té preu.

Detalls del Castell

Un xic d'història.

El Castell de Montgrí o de Santa Caterina es comença a construïr per Bernat de Llabià, governador de Torroella l'any 1294 com a punt de control per un enfrontament entre Jaume el Just i Ponç V, comte d'Empuries, pero les obres es van interrompre l'any 1301 per l'annexió d'aquestes terres al comtat de Barcelona. El castell va quedar inacabat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gracias por el comentario/ Mercés pel comentari