Sender d'en Maragall: La Fageda d'en Jordà

La Fageda d'en Jordà és una de les vint-i-sis reserves naturals que té la zona volcànica de la Garrotxa. Una fageda atípica tenint en compte que només es troba a 550 metres d'alçada. Els volcans i l'alçada han permés crear el microclima propici per fer prosperar aquesta fageda,

Dades de la ruta.

Distància:  1,8 km    Temps:     45' (aturades)       Circular:    Si
Alç màx:    560m     Alç.mín:   550m                    Dificultat:  nul·la

Fageda d'en Jordà
Tocant les deu del matí hem arribat a la zona d'aparcament de la Fageda d'en Jorda, a la carretera que va d'Olot a Santa Pau. La temperatura és, francament, molt agradable, uns 16 graus. Fa sol i no bufa gens de vent. El pàrking (4€) és a mig omplir. Pujem per l'adoquinat fins a la planuria on trobem el centre de informació i la fita que indica cap on van els diferents traçats. 

Punt d'informació de Can Serra
Farem la ruta número 2, coneguda amb el nom de Sender de Maragall. Una passejada de poc més de kilómetre i mig pel cor de la fageda. Travessem el túnel sota la carretera i anem abuscar el monolit dedicat a la memória de Joan Maragall on també trobem el poema que li va sorgir arran la experiéncia de la seva passejada. 

Monolit de Joan Maragall
Unes escales ens duen al cor de la fageda. No es sent res. L'atmosfera és màgica, només sentim les nostres peuadaes damunt les fulles dels faigs i dels castanyers. Les roques volcàniques, poroses i lleugeres, treuen les seves formes entre les fulles de tonalitats ocre. Una meravella. La llum del sol es filtra per la capçada dels arbres. Un cercat de pedra ens duu a fer un volt pel tossol de lava d'en Maragall, una palnuria coberta de vegetació i ple de faigs, dona la sensació que en qualsevol moment mil·lers de petits fullets sortiran a donar-nos la benvinguda. Aprofitem la soledad d'aquest indret per fer un mos i gaudir de les imatges i del silenci. Quina pau es respira. Fem la volta a la petita colada i reprenem el camí que torna a Can Serra. 


Arrels
Un cop a la plana del punt d'informació anem a fer el passeig en carruatge tirat a cavalls. Un passeig d'uns quaranta minuts molt agradable i tranquil que ens permet gaudir de la fageda des d'un altre punt de vista. Hem tingut molta sort, anavem sentats amb el conductor del nostre carruatge i el nostre cavall és deia Escurço, un percherón de color marró molt dócil.

Pel camí dels carruatges
L'Escurço i el nostre carruatge
Val a dir que els paratges que ens han deixat veure eren magnífics, i el tracte del cavaller ha estat impecable, així com la guia que, durant l'aturada, ens ha narrat el poema d'en Maragall i ens ha fet una explicació molt divertida sobre la fageda i els seus habitants. Després, i per a la meva sorpresa, el conductor del carruatge ha deixat que fos Nora qui dues les regnes del vehicle........ Quina manera de cavalcar i quina velocitat duia l'animal.