El cim de la Morella: sostre del Garraf

El massís del Garraf està situat a la serralada litoral i ocupa un àrea triangular entre la vall del Llobregat, la depressió del Penedès i la mar Mediterrània. Formada per muntanyes baixes que s'apropen als sis-cents metres en el seu punt més alt, en aquest cas, el cim de la Morella amb els seus 593m.


Dades de la sortida:

Distància:      13.80km         Temps:     5h30'        Circular:      Si
Alç.màx:       593m             Alç.mín:   375m         Dificultat:    3/5

Diumenge el matí s'aixeca un pel ennuvolat, encara que, en principi, la pluja no farà acte de presència. Sortim cap a dos quarts de nou desde casa per arribar al municipi de Begues (Baix Llobregat) pels volts de tres quarts de deu. Deixem el cotxe al costat del cementiri de Begues i agafem el cami seguint les marques del GR92-3

Per anar motivant el personal
La pista forestal és ample i de terra ben ferm, passem devant d'un mas derruït i menjat per plantes grimpadores i bardises. De tant en tant anem trobant draseres pel mig del bosc, ben senyalitzades, però nosaltres decidim continuar per la pista forestal, encara que així fem un xic més de camí.

El Puig de la Creu i el Puig Castellar
En poc més d'una hora em arribat al pal indicador que bifurca el camí entre Les Agulles i La Morella. Aquest últim tram l'hem fet acompanyat per en Joan, una home de la zona que ens ha anat explicant camins alternatius per anar a tots des cims. Ens acomiadem al peu de l'indicador i tirem cap el Cim de les Agulles (552m). 

Oscar (esquerra), Joan i Candi
Ara cap a l'esquerra
El camí de pujada a les Agulles es força planer, un fet típic a les carenes muntanyoses, Estem a menys de tres-cents del cim i les vistes que ens regala la mini-pujada es espectacular, La vista de les Agulles i de la Cova que porta el mateix nom és increible, la serra de Can Perers i Castelldefels i el mar de fons.

Agulles esquerra
Agulles dretes
En res estem al cim, acompanyats de més persones que han fet el mateix trajecte que nosaltres o d'altres que venen de la Pleta i el Pic de la Morella. Aquí si tenim una visió de 360 graus. Arribem a veure les torres electriques de Sant Adrià i la platja de Mataró, Tot el Prat de Llobregat i el Parc Natural dels Aiguamolls del Llobregat, el Tibidabo, el Castell d'Eranprunyà.... Una meravella.

Al cim de les Agulles (552m)
El trio al cim amb Barcelona de fons
Abans de marxar cap al proper cim, el de la Morella, faig una foto desde les Agulles fins aquest. Veiem la creu de la Morella, la torre de telecomunicacions i la carretera de la Pleta, a més del camí de la carena que duu al Coll Sostrell primer i la Morella després. 

El cim de la Morella vist de les Agulles

El tram fins al pal indicador es ben suau, ara bé, la baixada fins al Coll Sostrell és un pél dificil, que no complicat, una baixada pronunciada i un terreny sec i pedregós (Serra del Clos). Arribats al coll toca pujar, primer per pista i després per un corriol cobert per un bonica pineda que poc a poc va obrint-se per deixar a la vista margallons i roca nua, un espectacle per a la vista que ens regala la serra de la Morella i la Vall de Joan. 

Serra del Clos i les Agulles al final
Serra de la Morella
Altiplà de la Morella
I ja hi som, un esforç més i ja la tenim a tocar, el cim de la Morella és nostra. Fem una mica de cua per poguer accedir a la taula de orientació i gaudir de les vistes. Després girem cua cap a la Creu de la Morella per fer-nos la foto de grup..... Quin goig arribar a un cim.

Creu de la Morella
Hem fet cim¡¡¡ 
Baixem per la banda contraria seguint les pases del GR92.3  fins arribar a l'avenc de l'infern on tombem a l'esquerra per anar per una pista forestal que ens durà a la barraca de la Morella i després de molts kilómetres i pujar i baixar muntanyes per la Serra de la Guàrdia, creuant la riera de la Morella i pujant fins al Puig Verdaguer i baixant a la Creu del Coll Fitó. 

La pilota del Puig Ginebró
La Morella des del Puig Verdaguer