Rodal de Castellar del Vallés: Castell Vell i Castell de Clasquerí

Castellar del Vallés, un petit municipi del Vallés Occidental conegut per la seva fàbrica de textils Tolrà i també per ser on va néixer el pilot de MotoGP, Dani Pedrosa. Avuí, a banda d'aquestes anecdotes també ens mostrarà d'altres secrets, no amagats però si oblidats.... No tot és la serra de l'Obac i de Sant Llorenç


Dades de la sortida:

Distància:     5,90km         Temps:     2h30'         Circular:      Si
Alç.màx:       317m           Alç.mín:   222m         Dificultat:    1/5

Un Dissabte asoleiat i una bona temperatura per anar a caminar. Hem quedat amb en Javi i Claudia a les deu del matí a Castellar, bé, de fet hem quedat al carrer Sant Jaume, punt d'inici de la sortida d'avuí. Ja des de l'inici podem veure tots els llocs d'interés que veurem avuí. El castell vell de Castellar, el Castell de Clasquerí i el pont romànic.

Paisatges de Castellar
Fem camí per l'anomenat pito de can Barba, un parc amb zones de joc per la canalla i amb diferents ximeneies de maons, record d'un passat industrial molt important a la zona. Aquest primer tram, donc, és molt planere i molt agradable i s'allarga bem be fins a la finca de Can Oliver, on agafarem una dracera pel mig d'un bosc de sureres i pins. 

Ximeneia a el Pito de Can Barba
Desde el mirador de Can Oliver
Sant Llorenç de Munt
La baixada és de poc més de cinquanta metres fins arribar a la pista foresta,l que tornarem a trencar abans d'arribar a la entrada principal de Can Oliver. Encara son visibles els efectes de la ciclogénesi que es va produïr l'any 2015 amb una gran quantitat d'arbres aixecats d'arrel i molts troncs que van esclatar per la presió que exercia l'aire a les seves capçades. Aquest camí de baixada acaba quan travessem el petit pont de fusta sobre el riu Ripoll. Aneu amb comte que no és un pont gaire fiable.

Pasarela de fusta sobre el riu Ripoll
Ara el camí fa pujada, no gaire, potser uns tres-cents metres fins arribar a un antic forn de calç molt ben conservat. Dintre, uns troncs a mida de seients permeten un petit descans. Continuem pujant fins a una clariana on el camí es bifurca cap al Camí de la Costa d'en Jan o be cap al torrent de la Penitenta. Nosaltres tirem a ma esquerra, cap a la Costa d'en Jan. 

Barraca de vinya o forn de Calç
Bifurcació
El Cami de la Costa d'en Jan va pujant alegrement, encara que el desnivell que agafa no és gens complicat. Rapidament arribem a la clariana del Castell Vell de Castellar o ermita de Sant Esteve. Una ermita del S.XI d'estil romànic força ben conservada en la seva part exterior. Dintre, a la zona de l'àbsis encara trobem part de pintura romànica al sostre. Aprofitem per fer un glop d'aigua i menjar unes xuxes. 

Sant Esteva de Castellar o Castell vell de Castellar
El que resta d'un fresc del romànic
Un cop descansats, tornem a agafar una pista forestal ben ample fins arribar a la font de Sant Antoni, Aquí tornem a agafar un petit corriolet que ens durà al torrent Mitger i el torrent de la Penitenta fins arribar novament a la bifurcació anterior. El camí es ben frondos i fresquet, el rierol porta un xic d'aigua i, realment, fa goig la frescor que desprén. 

Font de Sant Antoni
Torrent de la Penitenta.
Un cop a la bifurcació prenem un corriol que puja cap al Castell de Clasquerí. Un castell d'origen romànic, encara que modificat a l'estil gótic amb posterioritat que consta de cuatre parts ben diferenciades, El Castell en sí mateix, amb les dues torres ben visibles, la zona de la capella de Santa Barbara, l'aquieducte i la zona de la masoveria. 

Castell de Castellar o Clasqueri
Capella de Santa Barbara
Aqueducte
Zona de la Masovería
Ara el camí canvia radicalment, anem fent via en un primer tram vora la carretera C1415a que uneix Castellar amb Terrassa i un cop passat la finca de Can Riera ens introduim en un món planer envoltat de petits hortets molt ben arreglats. Es desde aquest punt que tenim una visió privilegiada de la fabrica textil Tolrà. 

Conreus i Castellar de fons
Empresa Téxtil Tolrà
Un cop passem la zona de la Tolrà el camí s'enfila per una pista forestal ample i fresqueta vora el Riu Ripoll, riu que travessarem pel pont vell. Aquest va èsser construït al 1808 peró no va durar gaire en actiu, ja que va quedar molt tocat per les riuades de l'any 62. No obstant, ara que ja es reformat permet veure els petits sanls d'aigua del Ripoll. 

Pont Vell de Castellar
Anem per la carretera de Terrassa fins a la ximeneia on hem començat la sortida d'avuí i on la donarem per finaltzada. 

Trak de la ruta (maria i emili)