Besalú, vila comtal

Un dels conjunts medievals més importants i millor consevats de Catalunya. Besalú o Bisuldunum era una fortalessa situada entre dos rius, el Fluvià pel sud i el Capellades al nord. Crisol de cultures trobem restes d'un call jueu, el més important per darrera del gironí.

El pont de Besalú. Pont de forma angular de vuit arcs per sobre del riu Fluvià, Al final del primer tram, entre el cuart i el cinquè arc hi ha un enxamplement de la calçada anomenada la Creu Grossa, i entre la sisena i la setena trobem un altre anomenada la Creu petita.El portal d'accés fortificat es troba es troba entre la cinquena i la sisena arcada i s'aixeca imponent sobre els pilars tallats a ma en la roca viva a la llera del riu. a poc més de cinquanta metres entrem a la vila amurallada. 

Torre fortificada vista desde la muralla
Un cop passat el pont vell anem a parar a la zona més curiosa (arquologicament) de la visita, el Miqvé i la sinagoga. Aquest era un espai on els jueus realitzaven el seu bany ritual per la purificació de les persones. Va ser descobert l'any 1964 de manera inesperada. Es el primer edifici d'aquestes característiques trobat a Espanya i el tercer d'Europa en quant a importància. 

Miqvé de Besalú
Continuem cap a la plaça de la Llibertat i després, pel carrer Canó cap a la plaça del Prat de Sant Pere, on trobem el Monestir de Sant Pere i la Casa Cornellà. El monestir benedictí destaca per la seva grandiositat, va ser fundat l'any 977 pel comte bisbe Miró i consagrat l'any 1003 pel comte més important de la história de Besalú, Bernat I conegut amb el sobrenom de Tallaferro. Vora la Casa Cornellà aprofitem per fer un bon café matiner. 

Monestir de Sant Pere
El Prat i el monestir
Casa Cornellà
Baixem després del café per un carrer empedrat que voreja l'absis del monestir per anar a parar a la Plaça dels Claustres on Hospital de Sant Julià que va ser construit pels comtes de Besalú per atendre els pelegrins que arribaven a la localitat, encara que els monjos del cenobi en posseïen la jurisdicció exclusiva. 

Hospital de Sant Julià i Plaça dels Claustres
El Portal de Pere III i Passeig fluvial
De baixade anem a visitar l'antic molí fariner i el passeig fluvial, que ens conduirà novament vora la plaça de la Llibertat. Un coro de música clàsica amenitza la pujada. La calor i la humitat d'aquest tram és farragosa. Pero la imatge del lloc és sublim. 

Passeig fluvial de Besalú
Novament al carrer del Pont Vell, pugem pel carrer Abat Oliba i tombem pel carrer del Comte Tallaferro, on unes cadires gegantines decoren les façanes dels carrers. No deixa de sorprende el fet de veures-les a alçades inimaginables.... Aquesta obra és de la escultora gironina Ester Baulida

Cadires d'Ester Baulida (carrer Rocafort)
Girem cua cap a la gran muralla per gaudir de les vistes de la vila desde un lloc privilegiat. Es veu la magnificència del pont vell així com les linees ben definides del monestir de Sant Pere. Abans de pujar, peró, trobem una serie de restes arqueológiques ben delimitades a la cantonada de la Devesa

Pont vell des del mirador de la Muralla
Desfem el camí i passem novament el pont vell, ara el fluxe de turistes és espectacular. Vora els Jardins de la Martana i els Jardins de Besalú fem cua per agafar el tren turístic. Un passeig de vora cinquanta minuts que, a banda de veure novament els carrerons de Besalú, inclou la entrada del Monestir de Sant Pere (6€ tren + visita al monestir). 

Interior de Sant Pere (Deambulatori i al.legoria de l'església)
El trenet també ens deixa imatges molt agradables, be, pel meu gust, ja que sóc un enamorat de les portalades, porxos i portes antigues, així com escultures que no sempre són ben entesses. Aquí una petita mostra.