Cadaqués a Cap de Creus

Sortida per l'Alt Empordà per visitar el poble de Cadaqués, un dels imprescindibles dels poblets de costa i amb arribada al Cap de Creus, el punt més oriental de Catalunya i que fa de divisor de la badía de Roses i el golf de Lleó. Un trajecte per cales i costa abrupta sense ombres i sense pietat.

Dades de la sortida.

Distància:   18,30 km      Temps:     5h20'      Circular:      No
Alç.màx:     96m             Alç.mín:   Mar        Dificultat:    3/5

Hem quedat a dos qurts de set per sortir cap a Cadaqués i aprofitar la fresca del matí per iniciar aquesta aventura per terres de l'Empordà. En arribar la temperatura és forá agradable, només vint graus i una lleu brisa ens acompanya en tant que fem les primeres pases per la platja de Ses Oliveres. Tenim una vista privilegiada del front marítim de Cadaqués.

Port de l'Alguer
Cadaqués
Anem resseguit la costa de la zona dels Caials, Passem per Sa Tortuga, la Punta des Bous Marins i la Punta dels Caials, descobrint petites caletes de sorra negra i pedres d'aparença llunar. Cases i mansions espectaculars esquitxen tota aquesta punta que forma la part més oriental de la Badia de Cadaqués.

Illa d'es Forallons
S'Arenella
Punta d'es Bous Marins i S'Aranella
Entre la Punta dels Caials i la Punta de S'Oliguera tinc la sensació de caminar per la costa d'Escocia o de Irlanda, Prats verds amb un corriol estret que segueix una tanca de fusta i la costa abrupta que cau a un mar d'un blau intens esquitxat per mitjes llunes platejades, realment idílic. Anem fins la Punta del Vailet i desfem part del camí fins l'avinguda de Sant Baldiri. 

Cap a la Punta de S'Oliguera
Arribats a la ermita de Sant Baldiri (Portlligat) fem un alto al camí per veure aigua i mirar el petit cementiri de l'ermita. Val la pena veure'l, encara que sigui un cementiri té quelcom atractiu, dintra es respira serenor i pau, Cal destacar una tomba esculpida en pedraamb un àngel fent de custodi i un crist de forja situat a la paret del darrera de l'ermita.

Ermita de Sant Baldiri

Girem el carrer a la dreta i baixm cap a Port Lligat, on destaquem la casa museu d'en Salvador Dalí, aar que veig aquest paratge i la ubicació entenc perqué en Dalí mai va anar a treballar a la Barraca que vaig visitar vora la platja del Castell a Palamós. Devant de la casa s'esten la platja de Portlligat, també anomenada Cala d'en Dalí. 

Portlligat
Cala d'en Dalí
Casa Museu de Dalí
Anem voltant per la platja de Portlligat direcció al mirador de les dones, passant per les platjes de Sant Antoni i la platja petita, d'ací tenim una vista espectacular d'uns illots a la entrada de la badía anomentas Sa Farnera (illa petita) i la Illa de Portlligat. 

Mirador de la Dona
Sa Farnera (esquerra) i Illa de Portlligat
Illa de Portlligat
Un tram asfaltat de l'avinguda Paratge s'Algueria ens condueix fins un pal indicador que ens marca el trencall cap al cami vell del Cap de Creus. Un cop al camí vell la vista canvia drasticament, terra esculpit en pedres, vegetació baixa, seca i molt abundant flanqueja el camí i ni un bri d'aire ni una mala ombra ens acompanyarà fins arribar al cap de Creus. 

Platja d'es Jonquet
Cami vell del Cap de Creus
Aquest tram és dur, no per la distància ni pels canvis d'alçada sinó pel fet que el sou cau de ple i fa minvar les forces, perdem més líquid del que som capaços de beure. No obstant les vistes són magnífiues i val la pena el patiment i les calors. 

Badía de Guillola
Sense comentaris
El camí varia poc en aquests kilometres, continuem flanquejats pels murs de pedra i anem passant puntes i calas d'una bellesa sensa igual. Un cop realitzem la pujada al turó de les Formigues ja tenim el Cap de Creus a tocar. 

Continuem pel cami vell
Ara si, la vissió de la Cala Jugadora ens fa creure que hi arribarem, encara queda un tram, però el fet de caminar vora la cala fa que l'aire sigui més fresc i es tot un plaer. Veure el penyassegat de la cala, anomenat, Es Roigs de Cala Jugadora i els illots des Forcats és una meravella. 

Cala Jugadora
Cala Jugadora i al fons l'illot d'es Forcats
Continuem pel cami, ara passant per lloses més amples, passem la Cala Fredosa i anem a buscar la carretera que ens durà cap al Far del Cap de Creus. Un cop a la carretera aneu amb mil ulls, es estreta i molt transitada. La gent puja al far amb el cotxe i com que l'espai es reduit aparquen com podem i aixo fa que trajinar per aquí sigui perillós, La última peniténcia, el camí serpentejat que ens duu al cim i al far. 

Arribant a la Cala Fredosa
Cala Fredosa
Pujant al Cap de Creus
Un petit esforç més i ja arribem al cim. Aquí ho tenim, el Cap de Creus i el seu far. Es magnific, una visió 360 graus a tot el litoral, des de Port de la Selva a Cadaqués. Aquí farem la paradeta per esmorçar. Al Bar del Far, una cervesseta ben fresca i un bon entrepà abans de desfer el camí i tornar a Cadaqués.

Cap de Creus
L'Ovellot de Canovelles i el Barrufet d'Eramprunyà
El Far del Cap de Creus