Passejant pel Croscat (100 cims)

Una vegade més anem cap a la zona volcànica de la Garrotxa. Un lloc que té l'atractiu indiscutible dels seus volcans i la fageda més oriental de tota Catalunya. Aquest cop farem la visita i pujada a un dels volcans més emblemàtics, el Croscat i les seves graderes.

Dades de la sortida:

Distància:     6.70km       Durada:    2H30'       Circular:      Si
Alç.màx:      789m          Alç.mín:   609m        Dificultat:    2/5

Quan li vaig comentar a la meva filla de sis anys la possibilitat d'anar a veure un volcà va embogir, de seguida va marxar cap a Youtube per a buscar vídeos de volcans, rius de lava i erupcions esglaidores. Li vaig explicar que el Croscat és un volcà extint, és a dir, dormit, i que la seva activitat feia segles que s'havia aturat. La seva resposta va ser acollonant. 

"li llençaré pedras a la boca del volcà perque així els monstres de roca i lava que viuen dintre es despertaran i s'enfadaran perque volen continuar dormint i llavors faran esclatar el volcà novament"

Segons el seu criteri, aixó és el que passarà quan despertem a qui dormi a la gola del volcà, la veritat és que la seva imaginació no té límits. Per pixar-se.

Imaginació al poder¡¡¡ jajajajajajaja

Així que, Dissabte al matí marxem cap a Olot, vora el Lava Parc i els restaurants de Santa Margarita i Masnou deixarem el cotxe per iniciar la sortida, anem a despertar al volcà. La veritat és que el día és espectacular, bona temperatura, un cel ben net i gens d'aire, una meravella. Només baixar del cotxe ja comencem a tirar amunt.

Camí que va cap al Croscat
El corriol va serpentejant tot amunt
El camí puja decidit fent revolts per suavitzar la pujada. El terra fosc i molt granulat fa que els passos no siguin del tot ferms, però la veritat, es va pujant força comodament. Aquí, com que la vegetació és més abundant la sensació de calor va en augment. Després de tres o cuatre revolts arribem al Mirador de les Graderes. De fons es pot apreciar els Pirineus ben nevats i es pot intuir els cims del Comanegra, el Bassegoda i el pic de la Fontfreda. 

Mirador del Croscat
És en aquí on el camí ondulant s'acaba. A la nostra esquerra un corriol estret i molt inclinat puja pel dret cap al cim del Croscat i la seva torre. Cal anar amb cura, el terra rellisca molt per la fullarasca i per les arrels que sobresurten del terreny. Costerut, però molt agraït un cop som dalt. La torre mig derruïda ens indica que estem al cim del volcà. Un pasamans de fusta ens deixa veure la immensitat de les Graderes. 

Les graderes vistes des del cim
La torre del Croscat
Arran d'aquí toca la baixada cap al Clot de la Sagolla, una baixada d'aquestes que et fan anar amb peus de plom, un camí directe, amb molta vegetació i un xic de mala llet, tot aixó combinat és una bomba de rellotgeria en tant que marxem amb canalla. Crec que hem trigat més a baixar que no pas a fer el cim. De seguida arribem a veure els primer rastres de civilització, el mas de Cal Gueny, Can Genís i la Pomareda. 

Toca baixar, fins i tot de cul
La Pomareda i Can Genís
Enfilem novament per pista ample, aquí el perill és que no t'atropelli el trenet de la fageda o un grupet de cavallers de lluent armadura o be, ensopegar amb els caminants que fan l'itinerari número 1 i que van de tornada cap a la Fageda d'en Jordà. En aquest tram ens queda a l'esquerra el volcà del Croscat i a banda dreta els camps de conrreu. 

Camps de conrreu al Pla de Maçandell
Pels amants del risc teniu una nova fórmula per veure quan capullos arribeu a ser. Com ja comentava abans, a banda esquerra ens queden les Graderes del Croscat, i cada cinquantena de metres trobareu uns senyals d'advertiment que indica que el fet de sortir-se de la pista i grimpar o fer malbé la gradera té una multa mínima de 350€. A veure si teniu collons de fer-ho quan passin els forestals..... Pocs diners de multa em semblan....... 

A veure si teniu collons a fer-ho,
Deixant de banda aquest tema i senyalant que jo pujaria la multa a 1000€ per fer-ho rodò i evitar que quatre inutils trenquin o facin malbe les graderes, anem de tourné cap al punt d'inici de la sortida. Però no, no s'acaba aquí, tornem a enfilar cami en amunt però ara, en comptes de seguir cap al cim agafarem el trencall de la dreta direcció Graderes del Croscat. De seguida trobarem unes escales de fusta i cent metres avall el centre d'informació i espai museistic del Volcà del Croscat

Escales cap a les graderes
Espai Museístic del Volcà del Croscat
Ara sí, un terra vermellós i un pasamas de ferro ens condueis al bell mig de la base del volcà, és espectacular. Un terra rogenc que otrora fos lava. El tall cap al cim ben vertical. Una meravella. Val la pena passar-hi una estona gaudint del paisatge. Un cop fet, girem cua i anem a buscar el cotxe. 


Les graderes del Croscat


Abans estavem a dalt