Cap de Creus i el Paratge de Tudela

Una marxa pendent i una ampliació per la zona nord del Cap de Creus. Visitant espais agrestes i salvatges amb petites caletes i muntanyes semblants a les versions més antigues de pel·licules de Mars o la lluna. Una ruta aparentment sencilla però que no ho és ni den bon tros. Aquestes coses son les que fan d'aquesta ruta quelcom d'especial i apte per a gent avessada a caminar.


Dades de la ruta.

Distància:     14.70      Durada:    5h15'            Dificultat:    4/5*
Alç.màx:       177m     Alç.mín:   nivell mar      Circular:      Si

* Si la feu en el mateix sentit que ho hem fet nosaltres és dura perque quan portes un grapat de kilómetres comença un trenca cames per les cales que vorejan la Cala Galladera i la Cala del Portaló, i evidentment, si la feu a la inversa us ho trobareu només començar. La calor i la Tramontana també juguen un aspecte important.


El Far del Cap Creus
El día comença ben d'hora, ens queda un llarg trajecte per arribar a Cadaqués primer, i després al parquing del Cap de Creus. Abans d'arribar a la zona d'inici fm una aturada per esmorçar (café i croisant) a un bar que es troba a la carretera que uneix Cadaques al Cap de Creus.

Es Bar de Dalt.    Carrer Carles Rahola 2, 17488, Cadaqués. Girona

Arribats al far fem la pujada cap a la Plaça del far on fem la foto de rigor, segons un dels meus cunyats, aquí ja li hem donat el dia, els primers cinquanta metres de pujada i a sobre el bar tancat. A aquesta hora encara duem jaqueta perque la tramontana ve fresqueta i el sol encara no ha acabat de pujar. 

Dalt del Far
Donc be, no vol pujar, donc baixarem, hi anirem pel dret per anar a buscar dos punts que a la meva primera visita no van parar atenció, la Cova de l'infern i el punt geodésic del Cap de Creus. Per fer-ho baixem per les roques que tallen com agulles fins a trobar priemr la cova i després de desfer part del camí i baixar arran de mar la segona. El paisatge és increible.
S'Escalladora
Cova de l'Infern
Fita del Cap de Creus
Anem ara a buscar el racó de Sa Clavaguera on pujarem pel dret, com Déu mana, fins arribar a la part oriental del far del Cap de Creus. Un cop aquí prenem camí cap a la carretera on ens desviarem per veure la Cala del Culip. Desde d'aqui podem veure la Barraca d'en Culip i la Punta Blanca, zona de sortida dels caiacs que fan la ruta de les cales orientals.

Pujant per s'Eixugador
Cala Culip
Prenem ara la carretea que duu a Cadaqués uns metres i ens endinsem a la zona anomenada el Pla dels Estanyets, un camí planer i agradable que barreja petits aiguamolls amb vegetació arbustiva i roques de formes, com a mínim, extravagants. Anem pujant fins arribar al Puig de Sa Rovellada on creuarem novament la carretera per anar a la banda contraria. 

Pla dels Estanyets
Natura capriciosa
Ens trobem als Prats d'en Pagés, on una pista ample i totalment nua ens durà cap a la Punta dels Farallons i el Puig de Cala Sardina. En un primer moment el camí ample i amb poc desnivell (encara que va pujant) dona pas a un puto corriol de merda, ple de vegetació, que o be punxa o be talla, fins arribar al Puig de Cala Sardina. En aquest tram anem reseguint marques de color blau, be seguint si ets capaç de veure-les amb tants arbustos. 

Mas dels Rabassers de Baix
Cami ample i sense ombres
Camí de pnxes¡¡ a fer penitència
Arribats al Puig de la Sardina fem el tram més complicat i aeri del trajecte. Primer, el camí no és gens obvi i segon, si tens un pel de vertigen, veure que has de baixar pels penyasegats vers les cales amb caigudes importants fa plantejar-te si val la pena l'esforç. Pero vaja, mica en mica es pot fer sense problemes i amb un xic d'imaginació. 


Cala Galladera
La baixada cap a la Cala Galladera treu el pitjor de nosaltres, no ho veiem clar i anem cansats i acalorats, però és l'únic camí per tornar cap al Far. Intentem fer conya i riure per motivar i relaxar a un dels senderistes d'avuí, amoïnat pel fet abans esmentats i amb la necesitat imperiosa de trobar la p*** carretera. 

Cala Galladera
Un riu i un plora......
Tornem a fer aquestes grimpades i baixades entre les Cales Galladera i Portaló. Fem broma però no és gens agradable veure com el camí es perd i tiras d'intuició i de vista per tornar-te a direccionar. Els que estem més acostumats no li donem gaire importància, però reconec que és desagradable per qui no es caminant asidu. 

Cala Galladera
Punta Narganta
Cala Portaló
Sortir de la Cala Portaló és fotut, no complicat, però si un pel cabrón. Tirem pel dret per la pared de pedra solta fins arribar a un corriol ample i de pedra nua, No es gaire, però emprenya molt, Aixó si, sentim els cotxes i aixo vol dir que la carretera és a tocar. 

El cunyat fent l'ultim esforç
Un cop arribats a la carretera, res resenyable. si de cas, anar amb compte amb els cotxes que pujan i baixan per la estreta via. 
Track de la ruta
Aquesta vegada, i per evitar, la cua desproporcionada que hi ha d'entrada a Cadaqués i la dificultat d'aparcar al seu municipi hem decidit marxar a dinar a un restaurant a Sant Pere Pescador. Un restaurant totalment recomanable per preu i per qualitat.

Carrer de Roses 15, 17472  L'Armentera. Girona
Preu: € - €€ - €€€