Sant Pere de Rodes

Aprofitant uns dies de relax al municipi ampordanés de Sant Pere Pescador  fem una sortida circular molt agradable i plena d'história. Visistem el monestir de Sant Pere de Rodes tot passant per la Santa Creu de Rodes on trobem l'església de Santa Helena i el Castell de Saverdera. Des del castell de Saverdera o de Sant Salvador tindrem una panoràmica completa del Port de la Selva, l'espai natural del Cap de Creus i la Badía de Roses

Dades de la sortida:

Distància:      3.60km        Durada:     2h05'       Circular:      Si
Alç.màx:      735m       Alç.mín:   549m       Dificultat:   2/5

Són vora les deu del matí quan arribem al parquing de Sant Pere de Rodes després de fer els cent i pico kilómetres en cotxe desde casa. El día és molt clar i el sol ja escalfa de valent. No deixa de ser curiós com, en arribar al parquing, una boira espesa i blanca es troba cobrint bona part del conjunt monàstic i tota la zona del Port de la Selva.

Santa Creu de Rodes
Sant Pere de Rodes
Enfilem per la rampa cimentada cap a la Santa Creu de Rodes, un despoblat medieval que es troba força ben conservat i que manté un arc de pedre molt ben consevat, anomenat el Portal del Migdía,  que ens dona pas a la primera fita del camí, l'església de Santa Helena de Rodes. Una església datada per primera vegada l'any 974.

Santa Helena de Rodes
Devant mateix de la seva porta trobem un camí que puja per uns esglaons de pedra que segueixen part del mur d'una casa antiga del nucli medieval, dalt de tot comencem una suau pendent cap el Castell de Saverdera, ja visible desde aquest punt i lliure de boira, que, mica en mica, va escampant. La pista forestal que ens durà per sobre de la ermita de Sant Onofre ens deixa una visio sencera de la badía de Roses. 

Castell de Saverdera o Sant Salvador
Panoràmica de la Badía de Roses
El camí forestal s'acaba i dona pas a un corriol més estret que ens durà cap un mirador d'on, personalment crec, trobem la millor imatge de Sant Pere de Rodes i potser des d'on més vegades s'ha immortalitzat el recinte. Anem carenant deixant a banda esquerra Serra de Santa Helena i a dreta la Serra de les Rameres fins arribar a la vora del Coll de la Verdera. Aneu amb comte en aquest tram que el camí s'enfila per les roques. 


Encara una mica tapada per la boira
Ja tenim el Castell de Saverdera a tocar, baixem fins el Coll del Mosquit i enfilem roca amunt cap el recinte. Un cop dalt, val la pena parar-se una estona i gaudir de les vistes que té el castell, no només la badía de Roses, sinó que, a orient, trobem tot el parc natural del Cap de Creus i la Badia del Port de la Selva. Val la pena (i molt) deixar-se emportar per la tramuntana fresca i agradable en aquest lloc.

Castell de Saverdera
A Orient del Castell
Desfem part del camí fins arribar novament al Coll del Mosquit. En aquí un corriol estret i molt atapaït de bardises ens durà fent ziga-zagues fins a la entrada de Sant Pere de Rodes. Hi ha trams d'aquesta baixada que són un tant claustrofóbics, pel fet que la vegetació fa con un embut molt agobiant. sort que no és gaire estona. 


Ara si, donem per finalitzada la sortida d'avuí. Entrem al conjunt de Sant Pere de Rodes i gaudim de la visita guiada de la fortaleça. És espectacular i està molt ben arreglat. En quant el preu, irrisori, 4'50€ per dos persones amb audioguia inclosa. Estic encantat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gracias por el comentario/ Mercés pel comentari